Ιστορική αναδρομή

Το Γυμνάσιο Ιωλκού είναι το μοναδικό σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής του κεντροδυτικού Πηλίου. Καλύπτει όλη την περιοχή από τα Χάνια, μέχρι και τα όρια της πόλης του Βόλου. Ιδρύθηκε το 1995 στον πρώην Δήμο Ιωλκού, ενώ τώρα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο του Βόλου. Βρίσκεται στην περιοχή Ανωμαλιά του Αγίου Ονουφρίου, της Δημοτικής ενότητας Ιωλκού.

 

 Στεγάζεται σε ένα όμορφο, σύγχρονο και άνετο  κτίριο με στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Είναι ενταγμένο σε ένα ωραίο φυσικό περιβάλλον, σε έναν κατάφυτο λόφο, περιτριγυρισμένο από πεύκα, ενώ λίγα μέτρα από την αυλή του, ξεκινά το δάσος της Ανωμαλιάς. Διαθέτει όλους τους απαραίτητους χώρους όπως, αίθουσες διδασκαλίας γενικών μαθημάτων, εργαστήριο Φυσικής-Χημείας, εργαστήριο Πληροφορικής, Τεχνολογίας, αίθουσα Βιβλιοθήκης που λειτουργεί σαν δανειστική αλλά και όπου οι μαθητές μπορούν να καθίσουν να διαβάσουν, ενώ ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί και σαν αίθουσα προβολών. Επίσης στο κάτω μέρος του κτιρίου υπάρχει και ένα μικρό Γυμναστήριο.

Γυμνασιο Ιωλκου

Ο αύλειος χώρος είναι αρκετά μεγάλος και περιλαμβάνει, ένα μικρό δασάκι, γήπεδα Μπάσκετ και Βόλεϊ καθώς και έναν ελεύθερο χώρο με κήπο στο μπροστινό μέρος του κτιρίου. Σε απόσταση περίπου 100μ από το σχολείο, μέσα στο πευκοδάσος, υπάρχει και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

γυμνάσιο Ιωλκου παιδιά

Τέλος διαθέτει μια αίθουσα τελετών, χωρητικότητας 150 ατόμων, όπου και γίνονται όλες οι εκδηλώσεις του Σχολείου, με ηχητική εγκατάσταση, με οθόνη προβολών, και με διάφορα μουσικά  όργανα. Σ’ αυτή γίνονται όλες οι  γιορτές, όπως επίσης και οι συνελεύσεις των μαθητικών κοινοτήτων.

Το Σχολείο κτίστηκε επί Δημαρχίας Νέστορα Τσίρου, ολοκληρώθηκε το 1995, και τον Οκτώβριο του ίδιου  έτους , ξεκίνησε την λειτουργία του. Λειτουργεί με δύο τμήματα σε κάθε τάξη, και κατά μέσο όρο φοιτούν κάθε χρόνο, 150 μαθητές. Σε όλη την διάρκεια της πορείας του, είχε την υποστήριξη του Δήμου Ιωλκού και κατά την θητεία του κ. Τσίρου, όσο και των δύο επόμενων Δημάρχων, της κ. Βασιλικής  Σταυροπούλου, και του κ. Πάρη  Μουτσινά.

Μέχρι στιγμής έχουν φοιτήσει στο σχολείο 1016 μαθητές, ενώ έχουν περάσει  και 86 καθηγητές, είτε με πλήρες ωράριο, είτε για λίγες ώρες την εβδομάδα.

 

           Όλα αυτά τα χρόνια, το Σχολείο συμμετείχε σε διάφορες δραστηριότητες ευρύτερης κλίμακας, όπως συμμετοχή σε διαγωνισμούς της Μαθηματικής εταιρείας, σε διαγωνισμούς ζωγραφικής και κατασκευών, σε προγράμματα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Ευέλικτης ζώνης απ’ όπου υπάρχει και πλούσιο υλικό, σε Μουσικούς αγώνες, σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με συμμετοχή της Χορωδίας του, σε δενδροφυτεύσεις, σε καθαρισμούς του ποταμού Κραυσίνδωνα που περνά κοντά στο Σχολείο μας.

          Επίσης συμμετείχε σε σχολικούς Αθλητικούς αγώνες, στα πλαίσια του Νομού, όπου παρά το ότι είναι από τα μικρότερα Σχολεία της περιφέρειας, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα σε ομαδικά αθλήματα, ενώ είχε και πολλές επιτυχίες σε ατομικά, σε Περιφερειακό αλλά και σε Πανελλήνιο επίπεδο.