21 ΜΑΡΤΙΟΥ , ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

 
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.
Απο τότε ο ρατσισμός έχει δείξει το πρόσωπό του με διάφορες μορφές : τις φυλετικές διακρίσεις, τις έμφυλες διαφορές, την κοινωνική απομόνωση, την απέχθεια για τη σωματική αναπηρίας και άλλες πολλές.
Το Γυμνάσιο Ιωλκού αφιέρωσε δύο ώρες για να παρουσιάσει στους μαθητές το κινηματογραφικό αριστούργημα “12 χρόνια σκλάβος” , μια ταινία που αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός “ελέυθερου” σκλάβου με την ελπίδα να “νοιώσουν” έστω και για λίγο οτι κανείς, ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο τως διακρίσεων.

Μοιραστείτε

Περισσότερα άρθρα