ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟ 21

   ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΛΚΟΥ  ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟ  21
Με  ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασε το Γυμνάσιο Ιωλκού την επέτειο της Επανάστασης   του 21,δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τοπική  ιστορία.
Η εκδήλωση, με την επιμέλεια της φιλολόγου του σχολείου κ .Νάσιου Θεοδώρας  επικεντρώθηκε στα πρώτα επαναστατικά γεγονότα της περιοχής του Βόλου (Γόλου) με την επίθεση των επαναστατών στο Τούρκικο Κάστρο των Παλαιών υπό την αρχηγία του οπλαρχηγού Κυριάκου Μπασδέκη τις 7 Μαΐου του 1821.Παράλληλα δόθηκε μια εικόνα της καθημερινής  ζωής του Κάστρου και των δραστηριοτήτων  των Ελλήνων και Τούρκων μέσα και έξω από αυτό. Πρόκειται  για ιστορικές πληροφορίες, που αντλήθηκαν από σχετική μελέτη του συντοπίτη δάσκαλου –λαογράφου και ιστοριοδίφη  κ. Κώστα Λιάπη  ,πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες  για τους μαθητές αλλά και για τους μεγαλύτερους.
Επειδή το Γυμνάσιο Ιωλκού υποδέχεται μαθητές από την συνοικία του Αγίου Γεωργίου Ιωλκού, καθώς και από τον Άγιο Ονούφριο, τον Άνω Βόλο και τη Μακρυνίτσα επιλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν δύο ιστορικά γεγονότα που αφορούν τις παραπάνω περιοχές και αναφέρονται στο βιβλίο του Β. Σκουβαρά < Από τον λειμώνα της παράδοσης>.
Το ένα από αυτά αφορά τη μάχη που διεξήχθη στις 25 Μαρτίου 1854 στον Μπάς Μύλο του Αγίου Γεωργίου Μπαξέδων ανάμεσα σε 1000 Έλληνες επαναστάτες με Σωματάρχη  τον Α. Κουτσούπη από τον Άγιο Ονούφριο και σημαιοφόρο το Γούλα Ζαφρακόπουλο από τον Άνω Βόλο .Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τους Έλληνες συμμετείχαν και 11 φιλέλληνες  Ούγγροι και Πολωνοί.
Τέλος έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις μάχες του Σαρακηνού  στη Μαργαρίτα Μπασδέκη και τον Κάρολο Όγλ. Οι μαθητές μας  ενθουσιάστηκαν καθώς συνειδητοποίησαν ότι πατούν στα ίδια χώματα που ένδοξοι πρόγονοί τους αγωνίστηκαν για την ελευθερία.
Ο Σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου αποφάσισε επίσης να εντοιχίσει αναμνηστική πλάκα στη είσοδο του Σχολείου, που να μνημονεύει την  θυσία των παραπάνω  Αγωνιστών παρακινημένος από την  προτροπή του Β .Σκουβαρά ,που εύχεται κάποτε οι κάτοικοι της περιοχής να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια ώστε  με αυτό τον απλό και ευγενικό τρόπο να ξεπληρώσουν το αίμα των φιλελεύθερων και ηρωικών αυτών παλλικαριών. Συγκεκριμένα αναφέρει πως , τα σχολιαρόπαιδα του Άνω Βόλου ,σε επίσημες Εθνικές μέρες ας καταθέτουν ευλαβικά ένα στεφάνι ,πλεγμένο από ανοιξιάτικα αγριολούλουδα του Άνω Βόλου ,ως το καλύτερο μνημόσυνο και ταυτόχρονα το πιο βαθύψυχο μάθημα.

Μοιραστείτε

Περισσότερα άρθρα